1. Je bent hier:
  2. home
  3. motorreizen
  4. zwarte-woud
  5. motorroutes zwarte woud
< terug

Gundelfingen-Schluchsee

68

Een reisdag met een flink aantal snelweg kilometers, die je met een korte inrijdroute prettig afsluit. Bij Freiburg-Noord verlaat je de snelweg, al snel doemt het doel van deze reis op; het Zwarte Woud. De bergen strekken zich voor je uit en heten je welkom met prettig stuurwerk. De omgeving wordt steeds groener, de weg bochtiger en je hebt mooi uitzicht over de glooiende bergflanken. Je neemt nog een kort afstekertje en rijdt binnendoor naar de verblijfplaats voor de komende 4 nachten, Schluchsee aan het gelijknamige meer.

Schluchsee A

218

Je start de route over wat grotere wegen, zo kun je er qua sturen even inkomen. De eerste stop dient zich al snel aan; de fraaie, levendige stad Sankt Blasien met de indrukwekkende domkerk. De koepel is de op twee na grootste van Europa en is zeker het bekijken waard. De route gaat verder via een prachtig dal. De weg krult langs de rotsen die soms groen, dan weer geel of wit zijn, het asfalt is prima en staat garant voor stuurpret.
Daarna worden de wegen weer smaller en de omgeving landelijker. Je koerst via de nodige bochten langs beboste hellingen, door dorpjes en hebt fraaie vergezichten. Je bezoekt een uitzichtoren vanwaar je bij helder weer de Vogezen ziet liggen. En verder gaat het weer via lange bochten afgewisseld met heftige bochten en een flink stijgingspercentage. Een ritje in de spectaculaire rodelbaan bij Todtnau maakt een dag vol bochten compleet!

Schluchsee B

230

Rustige, landelijke wegen leiden je door het vriendelijke, groene landschap richting een smalle, maar prachtige doorgang. Daarna klim je op naar de Kandel vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Vanaf de Kandel stuur je zo St. Peter binnen, een leuk plaatsje waar je de fraaie barokke kerk en het voormalige Benedictijner kloostercomplex kunt bekijken. Dan even wat drukte rondom Freiburg, maar via een mooi klein weggetje koers je richting een ware racebaan! Van de ene bocht in de andere over strak asfalt. Veel motorrijders pakken dit traject een aantal keer achter elkaar. Op de top kun je pauzeren, er is een leuk restaurant met mooi uitzicht op Freiburg. Via 18% hellingspercentage zak je weer af naar de bewoonde, landelijke wereld.

Schluchsee C

227

Je hebt de Schluchsee nog niet achter je gelaten of de bochten dienen zich al aan. Bochten die je in redelijk hoog tempo kan nemen. Na zo’n 35 kilometer wordt de weg veel smaller en je koerst tussen de bomen verder. Dan weer zwieren van bocht naar bocht, het Schwarzwald zoals het moet zijn! Gas terug, een stuk echte Duitse taart, bomen, vrije natuur en uiteindelijk weer een fantastisch dal waar je heerlijk kunt sturen, prachtig gelegen tussen de rotsen met uitgehakte tunneltjes. Bij de Rothaus bierbrouwerij kun je neuzen drukken bij de prachtig opgepoetste koperen ketels. Hier wordt het bier gebrouwen dat in de regio nagenoeg overal uit de tap komt en je vermoedelijk van smaak al kent. Er is bovendien een prettig restaurant met een lekkere vesperkaart. Aan het einde van de route maak je nog een ereronde over de dam bij de Schluchsee. Dan ben je thuis en kun je tevreden je motor stallen, na route nummer drie heb je een grondig beeld van de regio.

Schluchsee-Baiersbronn

198

Verplaatsdag en daarom een wat kortere route. Bovendien heb je dan voldoende tijd om het prachtige stadje Schiltach te bekijken. Je doet het oostelijke deel van het Zwarte Woud aan, wat vlakker, groen, rustiger en door het geringe hoogteverschil populair bij fietsers.
Een stop in het stadje Schiltach met veel vakwerkhuizen, trappen en steegjes is een must. De meegeleverde stadswandeling voert je langs alle mooie plekjes. Fototoestel mee, je blijft knippen! Je vervolgt je weg met stuurwegen en meer hoogteverschillen. Bochten, dorpen en hellingen, je kunt weer flink aan de bak. Je rijdt steeds verder het Noordelijke Zwarte Woud in richting Baiersbronn; de uitvalsbasis voor de komende dagen. Vanuit Baiersbronn wachten je nog een paar geweldige routes.

Baiersbronn A

222

Een heerlijke route over de stuurwegen in het noordelijk Schwarzwald. Je rijdt over veelal rustige wegen door het groen en langs dorpjes. Lekkere bochten en fijn sturen. Op de brede Schwarzwaldhochstraße kun je lekker gassen, maar pas op er zijn inmiddels ook een aantal stukken waar je maar 50 mag! Dan gaat het richting Allerheiligen; alweer sturen. Je kunt de Allerheiligen kloosterruïne bezoeken, even lekker in de zon zitten of naar de Allerheiligen waterval wandelen. Niet ver daarna kun je nog een leuke stop maken bij een populaire parapenters spot. Bij behoorlijk weer zie je hier veel, meer en minder ervaren, vliegers opstijgen en soms hard landen. Een verzamelplaats van vliegers en grote schermen in alle kleuren en maten die nauwkeurig voorbereid worden voor een vlucht.

Baiersbronn B

233

Een zeer afwisselende route qua wegen en omgeving. Alles zit er in; brede wegen voor hoog tempo, smalle beboste wegen, hoogvlaktes, dalen, lange bochten, haarspeldbochten, race bochten, goed en helaas ook slechter wegdek! Al na 8 kilometer begint het sturen. In Triberg kun je uitstekend pauzeren en de watervallen bezoeken; de hoogste waterval van Duitsland. Ruim 160 meter valt het water in een aantal treden naar beneden. Triberg is ook bekend van de koekoeksklokken, vlakbij staat de grootste koekoeksklok van de wereld, voor wat dat waard is. Na Triberg nog een hele mooie stuurweg. Lange bochten, snaarstrak asfalt, van het ene oor op het andere. Via plaatsjes met haast onuitspreekbare namen rijd je binnendoor naar Baiersbronn.

Baiersbronn – Achern

59

Vandaag komt een einde aan je Schwarzwald avontuur. Omdat je nog heel wat kilometers voor de boeg hebt een korte route richting snelweg. Snuif het Zwarte Woud nog een laatste maal op. Nog even lekker sturen, stijgen en dalen voordat je weer richting Nederland gaat.