1. Je bent hier:
  2. home
  3. motorreizen
  4. elzas-vogezen
  5. motorroutes elzas-vogezen
< terug

Eichhoffen- Ribeauvillé

65

De Vogezen liggen niet naast de deur, je moet een flink aantal kilometers overbruggen. Vanaf de snelweg 35 richting Colmar begint echter de vakantie met een fraaie route waarmee je meteen in de juiste sfeer komt. Je maakt direct kennis met de charme van de Elzas; hoogte verschillen, bochten en prachtige dorpjes met rood en blauw gekleurde huizen. Op de eerste col wordt de weg smal, maar krult zich prachtig door het groene landschap. Naarmate je meer in de omgeving van Ribeauvillé komt krijgen de wijngaarden meer de overhand.

Ribeauvillé A

210

Een zeer afwisselende route qua wegen en landschap. De dag begint met een bezoek aan het pittoreske Riquewihr, een waar openlucht museum. Neem de tijd voor een bezoek, loop niet alleen door de hoofdstraat, maar dwaal ook door de minder drukke zijstraatjes.
Daarna krult de weg zich door de bossen, langs nog meer wijnvelden en door kleurige dorpjes. Rustige wegen met goed asfalt. Je hebt goed zicht op het Zwarte Woud wat zich hemelsbreed aan de andere kant van de snelweg bevindt. De weg over de Col de la Schlucht is breder, ruim en overzichtelijk en kan in een behoorlijk tempo gereden worden. De laatste etappe loopt door groene dalen en rustige dorpjes.

Ribeauvillé B

234

De eerste 15 kilometer rijd je door de wijnstreek. Het landschap waar de streek zo beroemd om is. Edoch, dit is vooral de route van de bochten! Je treft ze in alle soorten, rondingen en maten. Via prachtige, bosrijke stuurweggetjes klim je langzaam maar gestaag op naar de Grand Ballon op 1425 meter hoogte. Op deze hoogte is het kaal, kan het flink waaien, maar het uitzicht is weids. Vervolgens zak je via pittige haarspeldbochten en fenomenaal uitzicht weer af.

Niet lang daarna een volgende col, wat lager en smaller wegdek, maar veel groener dan de Grand Ballon. Dan kan het gas er op en kan je even bijkomen voor nieuwe colletjes van de bochtige categorie gelegen in het skigebied van de regio. Sommige stoeltjesliften zijn nog in bedrijf maar de sneeuwkanonnen staan er werkeloos bij. Zelfs de laatste etappe naar Ribeauvillé is er één met bochten. Eenmaal terug in het hotel kun je achter een glas pinot blanc trachten je eigen favoriete col te benoemen.

Ribeauvillé C

223

Een route met veel keuzes; je kunt veel bezienswaardigheden bezoeken of alleen voor de bochten gaan en bijtijds weer terug zijn in Ribeauvillé. Het eerste bezoek tijdens de route is het voormalige concentratiekamp Le Struthof. Het enige Duitse concentratiekamp op Frans grondgebied. Zo’n 30 kilometer verderop raden we een minder “beladen” bezoek aan de Mont St.Odile in ieder geval van harte aan. Het tot hotel verbouwde klooster ligt op 763 meter hoogte. Je kunt helemaal om het klooster heen lopen en hebt zodoende bijna 360º uitzicht. Circa 20 kilometer voordat je weer in Ribeauvillé arriveert kom je langs het ruim 750 m hoog gelegen kasteel Haut Koeningsbourg. Een prachtig kasteel met een middeleeuws karakter waar je de vertrekken met muurschilderingen en meubels kunt bezichtigen.

Ribeauvillé – La Petite Pierre

195

Vandaag verlaat je het bruisende Ribeauvillé. Uiteraard weer veel bos- en bochtrijke wegen afgewisseld met kleine dorpjes in een haast verlaten landschap. Even wat stadse drukte, maar je komt weer helemaal op adem langs een groot stuwmeer. Vervolgens een welhaast perfecte stuurweg; geen haarspelden maar bochten die in elkaar overgaan voor heerlijk stuurwerk! Breng een bezoek aan de unieke botenlift “Plan Incliné” die over een hellingshoek van 43% boten omhoog of omlaag vervoert. Uiteindelijk verlaat je de bergen en rijd je via een meer landelijke omgeving met aaneengesloten dorpjes richting La Petite Pierre, een lieflijk plaatsje in een prachtige, groene omgeving. De weg er naar toe is schitterend, misschien niet qua wegdek, maar de charme van de bossen maakt alles goed.

La Petite Pierre A

219

Hoewel hemelsbreed niet ver van Ribeauvillé, zie je in deze route toch een ander omgeving. Glooiend landschap met prettig krullende wegen, boerderijen en fraaie uitzichten. Al heel snel bereik je Graufthal waar je de rotswoningen kunt bekijken. Saverne leent zich eveneens voor een pauze, het heeft een aardig centrum waar je eenvoudig een klein ommetje kunt maken. Je koerst verder over prettige stuurwegen en door stille dorpjes naar een nieuwe col. Ook deze is anders dan je gewend bent. Je volgt een riviertje en heel langzaam stijgt de weg naar de top. In de omgeving van Dabo bezoek je de Roches des Dabo, een hoge rots waar een kapelletje op staat. Je kunt met de motor tot de top rijden en over de regio uitkijken. Je eindigt lekker sturend terug naar het hotel.

La Petite Pierre – Zweibrücken

57

Afscheid van de Vogezen; de route voert je in eerste instantie nog door de Vogezen en je pakt nog wat groene stuurweggetjes mee. In de buurt van Bitche nader je de rand van de Vogezen, en begeleid de route je via een regionale weg vlot naar de snelweg richting Saarbrücken. Hoewel nog altijd een flink stuk rijden, ben je al een eind in de juiste richting.